”MIELENKIINTOINEN IHMINEN”
aloittelija
Kuvaus kokonaisuudesta
Oppilaat tekevät omien mittojensa mukaisen pahvi-ihmisen aaltopahville. Ihminen leikataan irti ja hahmotellaan ihmiseen ruoansulatus-, hengitys- ja sisäelimistö. Täytetään nämä elimet erilaisilla ruoka-aineilla (esim. mahalaukku makarooneilla, maksa suklaamuroilla ja paksusuoli kierremakarooneilla). Lisäksi ommellaan ja tehdään muita elimiä (ruokatorvi pilleistä, sydän ommellaan, ohutsuoli tehdään punoslangasta ja aivot foliosta). Luut käsiin ja jalkoihin tulevat paperista ja verisuonet punaisesta ja sinisestä langasta. Lopuksi voidaan tehdä kasvot ja langasta hiukset.
Kokonaisuuteen voidaan tehdä vielä tietolaatikot eri elimistä, jotka yhdistetään työhön. Lopuksi tehdään vielä Book Creator-sovelluksella e-tietokirja ihmisestä, jossa hyödynnetään tekstien lisäksi kuvien ja videoitujen opetustuokioiden tekemiseen valmista pahvi-ihmistä.
Luokka-asteet
3.-6.
Oppiainesisällöt
Ympäristötieto, kuvataide ja käsityö.
Taitotavoitteet
Oppia havainnollisesti itse tekemällä ja tietoa etsimällä ja soveltamalla.
Arviointi
Book Creator-tietokirja voidaan arvioida asteikolla erinomainen, kiitettävä, hyvä, tyydyttävä, kohtalainen, välttävä tai numeroarvioinnilla. Pahvi-ihminen mukana arvioinnissa (kriteereinä ohjeiden mukainen työskentely, siisteys / selkeys, tietolaatikot).
Työtavat
Parityöskentely pahvi-ihmisessä, Book Creator e-kirjassa yksilö- tai parityö.
Materiaalit ja laitteet
Book Creator-sovellus iPadeilla, Word- / PP-teksti pahvi-ihmiseen liitettäviin tietolaatikoihin. Pahvi-ihmiseen käytetty mm. aaltopahvia, ruoka-aineita, käsityötarvikkeita ja kuvataiteen materiaaleja (esim. silkkipaperia).
Onnistumiset
Työ oli oppilaita motivoiva, ja siinä oli sopivasti sekä käsillä tekemistä että tietotekniikkaa. Kirjassa esitellyt elimistöt tulivat hyvin läpikäytyä konkreettisella tavalla.
Mitä muuttaisimme?
Kannattaa miettiä ryhmän ja ikätason mukaan, kuinka laajat elimistöt ja niiden ”täytöt” haluaa tehdä.